Se till att läsa reglementet

dog-782498_1280Det finns såväl regler, riktlinjer och lagar som du som deltar i eller arrangerar hundutställningar behöver känna till. För det första behöver du ett utställningscertifikat och alla de som deltar behöver intyga att de bland annat följer djurskyddslagen med mera. Det kan även utföras stickprovskontroller för att se om det är lämpligt att du ställer ut dina djur. Detta måste du vara beredd på när du väljer att delta, men om du har djur från början bör det givetvis vara en självklarhet för dig.

Lagarna och reglerna tillkommer då en utställning trots allt är någonting som man kan tjäna en del pengar på, såväl som kennlar. Därför finns även kontroller så att fel typ av människor inte ägnar sig åt detta. Du behöver även läsa på om SKKs grundregler, samt ha i åtanke att om din hund är född efter 2008 och kuperad på något vis kommer den inte att få delta. Det är nämligen olagligt att kupera hundar i Sverige, vilket gäller både öron och svans. I dagsläget spelar det ingen roll om din hund är importerad eller om du har avlat den själv.

Om hunden är född efter 2008 kommer den inte att få delta. Hundar som är födda innan kan få en viss dispens på att delta. Det finns även en hel del beteenderegler som du och din hund måste följa för att få delta. Om ni på ett eller annat sätt bryter mot reglerna kan ni bli diskvalificerade från att delta i tävlingen och beroende på hur oacceptabelt beteendet är kan det även hindra er från att delta i andra tävlingar framöver. Detta är dock mycket ovanligt och kräver att man ska ha gjort ett grovt övertramp vid ett eller flera tillfällen. Doping av din hund är inte heller lagligt och tester kan komma att utföras.